Ako povedal, čerstvý chlieb je národnou potravinou Slovákov s obrovskou
regionálnou variabilitou. Pekári sú však podľa neho však v súčasnosti vo
veľmi náročnej situácii, štát ich totiž napriek obrovskému nasadeniu
počas dvoch vĺn pandémie vylúčil z 'COVID pomocí'. Sektor aktuálne čelí
podľa neho aj zásadnému ohrozeniu. Z jednej strany je to tlak na
zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu cien všetkých vstupov od surovín,
energií, obalov, služieb až po cenu práce a z druhej strany je to tlak
obchodníkov, ktorí ich výrobky chcú kupovať za čo najnižšie ceny
nepokrývajúce ani výrobné náklady.
"Situácia v pekárenskom sektore je kritická, pohybujeme sa aktuálne
na hrane prežitia. Žiaľ, musíme konštatovať, že štát je voči tomu slepý a
hluchý. Ak by sme my piekli chlieb takým spôsobom, ako štát pristupuje k
podpore potravinárskeho sektora a pekárov špeciálne, doteraz by si ho
žiadny spotrebiteľ nekúpil, pretože by stále nebol hotový. Pri
príležitosti Svetového dňa chleba (16. 10.) preto chceme na vládu a
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR apelovať, aby
sa konečne kritickou situáciou v našom sektore začali zaoberať. Ak sa
tak nestane, v budúcom roku už budeme možno v tento deň čítať zoznam
pekární, ktoré na Slovensku zanikli," zdôraznil Lapšanský.
Pripomenul, že SZPCC oslovil ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
SR Samuela Vlčana (nominant OĽANO) so žiadosťou o bilaterálne
stretnutie. Od svojho vymenovania v júni si totiž podľa nebo nenašiel
čas pre pekárenský sektor zamestnávajúci 12.000 zamestnancov. Na jeho
odpoveď zväz stále čaká. Dodal, že štátny tajomník Martin Fecko pritom
pred viac ako rokom verejne prisľúbil, že štát nájde spôsob, ako pekárov
podporiť, čo sa doteraz nestalo.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO
až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu
spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov a
zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.